Mutyizás miatt maradhat ellátás nélkül több ezer rászoruló

A Magyar Iszlám Közösséggel szövetkeztek szociális ellátást végző szervezetek, de lebuktak. A támogatás megvonása azonban rászorulókat sodorhat veszélybe.

Mint arról korábban az Alfahír beszámolt, súlyos vádak érték a Magyar Iszlám Közösséget és vezetőjét, Bolek Zoltánt, aki mindent tagad. Az azóta megszűnt Hír TV-s Célpont című műsor szerint számos gazdasági visszaélés történt, például a riportban bemutattak egy hangfelvételt, amelyen Bolek tárgyalt a korábbi szociális szolgáltatóval. A beszélgetés a hitéleti támogatásra kapott állami normatívából visszaosztott pénzekről zajlott, elhangzott, hogy a szolgáltatónak 10 százalékot kell visszafizetnie, különben vége az együttműködésnek. A lényeg, hogy egyházzal való együttműködéssel másfélszer annyi támogatáshoz lehet jutni, mint nélküle, ezért szövetkeztek a csaló szervezetek.

A műsor régi eseteket is felelevenít, például amikor Bolek Pándon dolgozott, és fejpénzért cserébe "térítette meg" a helyi cigányságot, de pár milliónyi közpénz Nagypál településen is csordogált a zsebébe, ahol bár megígérte a külföldi beruházót, az mégsem érkezett, hiába fizettek ezért neki a környék önkormányzatai.

Elzárták a pénzcsapot, de nem csak a bűnözőkét

A visszaélésekről a Magyar Államkincstár is tudomást szerzett, ezért a Gondoskodó Szeretet Oktatási-Szociális Szolgáltató Központ fenntartó és intézményei tekintetében 2014. december 8-án felfüggesztette a támogatások folyósítását, de az ügyben a NAV is eljárást indított. A szervezet alatt ugyanakkor több mint 5000 ellátott áll, akiknek így veszélybe kerülhet támogatásuk. Tehát nemcsak a bűnözők dolgát nehezítették így meg, hanem a ténylegesen rászorultakét is.

Hegedűs Lorántné jobbikos parlamenti képviselő ezért írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán Emberi Erőforrások miniszterhez, aki helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, elég kitérően: a politikus közölte, a vizsgálatok folyamatosan zajlanak, és „a házi segítségnyújtás ellátásának felvállalása önkéntes döntése az egyházi vagy civil szervezeteknek, ugyanakkor kötelező feladata a települési önkormányzatoknak, ezért rászoruló személy ellátás nélkül nem maradhat”.

Kevesebben kaphatnak ellátást

Hegedűsné külön kitért arra is, hogy a minisztérium egy rendelete szerint meg akarják emelni a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét, ami miatt ezrek eshetnek el a segítségtől. Erre Rétvári Bence államtitkár annyit válaszolt, hogy „a házi segítségnyújtásra továbbra is ugyanannyit szán a költségvetés”, viszont a kérdés nem ez volt, hanem az, hogy mi lesz az új szabályozásból kiesettekkel. A finanszírozással kapcsolatos kérdések ugyanakkor nemcsak az elesettekre, hanem az őket kiszolgáló szociális dolgozókra is vonatkoznak, akik munka és fizetés nélkül maradhatnak. Vágó Sebestyén jobbikos OGY-képviselő ezeket érintően további kérdésekkel fordult Balog Zoltán miniszterhez, de a válaszokra még pár napot várni kell.

(forrás: alfahir.hu)