Szerbia EU-tagsága: csak a magyarság önrendelkezése árán

Magyarországnak csak bizonyos feltételek teljesülésének esetén kellene Szerbia európai uniós csatlakozását támogatnia – hangzott el pénteken a délvidéki Magyar Remény Mozgalom (MRM) szervezte sajtótájékoztatón, amelynek vendége volt Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szávai IstvánA magyar kormánynak és Magyarországnak addig kell több jogot és lehetőséget kiharcolnia a délvidéki magyarság számára, amíg le nem zárul Szerbia uniós csatlakozása. A Jobbik szerint Magyarország csak akkor támogathatja Szerbia uniós csatlakozását, ha a délvidéki magyarság által megfogalmazott önrendelkezési törekvéseket a szerb állam elismeri. "Emellett követeljük a temerini fiúk azonnali szabadon bocsátását, fontosnak tartjuk továbbá, hogy a fejlesztési forrásokat diszkrimináció nélkül osszák ki Vajdaság tartományban, és a magyarlakta községek ugyanolyan mértékű támogatásban részesüljenek, mint a többi község" – fogalmazott Szávay. A politikus szerint Orbán Viktor egyszer már elárulta az erdélyi magyarokat, amikor személyes ígérete ellenére a Fidesz feltételek nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását. A Jobbik attól tart, hogy a kormányfő és pártja Szerbia esetében is hasonló dolgokra készül – hangsúlyozta Szávay.

A Jobbik országgyűlési képviselője pénteken kétnapos körutazásra érkezett Vajdaságba, hogy találkozzon a délvidéki magyarság politikai, egyházi vezetőivel, valamint a civil, illetve ifjúsági szervezetek és a média képviselőivel - Szávay tőlük szeretne értesülni a magyarság helyzetéről, szükségleteiről, igényeiről. "A Jobbik minden olyan szervezet irányába nyitott, amelyek mögött magyar emberek állnak. – szögezte le Szávay – Az már más kérdés, hogy kivel és milyen formában tudunk együttműködni. A Magyar Remény Mozgalom kiemelkedik határon túli partnereink közül, hiszen úgy érezzük, hogy ugyanolyan fiatal, nemzetileg elkötelezett, megalkuvásmentes magyar érdekképviseletet kíván megvalósítani, mint a Jobbik"

László Bálint, az MRM elnöke, illetve a párt elnökségének jelenlévő tagjai mindenben egyetértettek Szávay megállapításával. Magyarország most különösen fontos pozíciót foglal el az unión belül és Szerbiát illetően is nagy súlya van – emelte ki a délvidéki pártelnök. Ezt a helyzetet Magyarországnak ki kellene használnia és bizonyos feltételekhez kellene kötnie Szerbia uniós csatlakozásának a támogatását – erősítette meg László Bálint.