Tüntetők mentenék meg a márkushegyi bányát

Hamarosan bezár Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem. A bezárás összesen 675 ember munkahelyét érinti. Szerdán tüntetést tartanak a bezárás ellen.

Magyarország kötelezettséget vállalt a bánya bezárására, amikor az Európai Uniótól engedélyt kért a 2002 óta fennálló szénfillér támogatás folytatására. A szénfillér a versenyképtelen szénbányák bezárására adott támogatás, amelyet már 2002-től beépítettek az áram árába.

A Vértesi Erőmű Zrt. 270 fős csoportos létszámleépítési bejelentésével október végén kezdődött meg a Márkushegyi Bányaüzem bezárása.

A bezárás már 2010-ben is felmerült,  a Vértesi Erőmű ugyanis tarthatatlan helyzetbe került. Milliárdos kártérítést kellett kifizetniük egy cseh áramszolgáltatónak. A gond abból adódott, hogy a napokban elhunyt Kapolyi László cége, a System Consulting 2008 végén meg akarta vásárolni a Vértesi Erőművet, majd a tervezett adásvétel aláírása előtt megállapodás született, hogy az önmaga megtermelte energián felül az erőmű több cégtől is áramot vásárol. Mindezt adásvételi szerződés híján tették meg Kapolyi Lászó cégének, azonban a System Consulting gazdasági nehézségekre hivatkozva nem vette át a megvásárolt áramot. Az áramvásárlásról az erőmű nem tájékoztatta a tulajdonos MVM-et, ezért a társaság leváltotta a cég vezetését, ez ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az erőmű bajba került, ugyanis az áramvásárlások utáni teljes összeg kifizetése, mivel Kapolyi cége semmit nem vett meg tőlük, a nyakukba szakadt. A meghiúsult szerződések miatt az erőműnek a 2008-as mérlegben 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képeznie, és a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról 500 millió forintra szállították le.

A kormány nem volt elkötelezett a bánya megmentése mellett, az EU-nál vállalt kötelezettség mellett gyakorta érveltek azzal is, hogy a működtetés nem gazdaságos. A Jobbik azonban már hosszú évek óta próbálkozik a megmentéssel. A radikálisok egy korszerűbb, környezetbarát, az úgynevezett tiszta szén technológiára való átállással tették volna lehetővé az erőmű hosszútávú fenntartását. Kepli Lajos, a párt képviselője már 2010-ben elmondta: a kinyerhető szénvagyont mintegy 20 millió tonnányira becsülik, erre alapozva az erőműi technológia módosítása gazdaságilag is ígéretes eredményhez vezetne. A politikus egy tanulmányt is említett, mely szerint ha a felszámolásra szánt pénzt fejlesztésre fordítják, 2-3 év alatt rentábilis lehet az erőmű-bánya vertikum termelése. A Jobbik képviselői az évek során számos javaslatot tettek, egyeztettek az MVM-mel és a szakmai szervezetekkel, több ízben is a parlamentbe vitték a témát, mindhiába: a kormány a bánya bezárása mellett döntött.

Az elkeseredett dolgozók és Oroszlány lakói december 3-án, szerdán tüntetést szerveznek a bánya megmentéséért. A 17:30-kor kezdődő demonstráción a Bányász Klubtól a Szent Borbála térig vonul majd a tömeg, a rendezvényen felszólal Kepli Lajos és Apáti István jobbikos országgyűlési képviselők, valamint Szabó György bányász is.

alfahir.hu